Header Ads

Uztura ķīmiskais sastāvs


Tiem, kas cenšas samazināt savu ķermeņa masu, ir jābūt kaut minimālām zināšanām par dažādu uztura produktu sastāvu.

Mūsu uzturs sastāv no olbaltumvielām, taukiem, ogļhidrātiem, minerālvielām, balastvielām, ūdens un diemžēl bieži arī alkohola.

🔗 Olbaltumvielas
🔗 Tauki
🔗 Ogļhidrāti
🔗 Alkohols
🔗 Minerālvielas
🔗 Vitamīni
🔗 Ūdens
🔗 Balastvielas

Uztura enerģija. Tā ir enerģija, ko iegūstam no sagremojamiem uztura produktiem. To parasti izsaka kilokalorijās (kcal), pēdējā laikā arī kilodžoulos (kJ). 1 kcal ≈ 4.18 kJ. Tā kā parasti tabulās un arī rakstos par uzturu ir lietotas kilokalorijas, tad arī šeit enerģiju apzīmēsim ar vecmodīgo kcal daudzumu, iekavās liekot modernāko vērtību kJ.

Aptuvenai jēgai par kaloriju daudzumu produktos ir jābūt katram, kas domā par savu uzturu. Nespeciālistam svarīgi ir vienīgi šādi jautājumi – kāds ir kilokaloriju daudzums produktos, vai uzturā ir olbaltumvielas, dārzeņi, augļi vai ogas. Būtu jau labi, ja uzturs tiktu analizēts vēl rūpīgāk, taču ikdienā nespeciālistam tas nav iespējams.

Uztura ieradumi katram ir individuāli, tāpēc, liekas, nav tik svarīgi, cik kaloriju uzņemam ar taukiem, cik ar ogļhidrātiem. Svarīgākais ir:
1) lai kopējais enerģijas daudzums (kcal) uzturā nebūtu par lielu;
2) lai uzturā ēšanas reizē būtu kāds dzīvnieku olbaltumvielas saturošs produkts;
3) lai uzturā netrūktu dārzeņu, augļu vai ogu (vai to sulu).

Nepieciešamo kaloriju daudzumu katrs cilvēks var aprēķināt pēc savas ķermeņa masas. Garīga darba darītājiem diennaktī ir vajadzīgas 30 – 35 kcal uz 1 kg ķermeņa masas. Ja jāpārvar kāda fiziska slodze, kaloriju patēriņš ir lielāks – no 40 – 50 līdz 60 kcal / kg, atsevišķos gadījumos (sportistiem) pat vēl vairāk.

Pamatmaiņas lielums pieaugušam cilvēkam vidēji ir 1 kcal 1 stundā uz 1 kg ķermeņa masas jeb 1400 – 1800 kcal diennaktī. Tas ir daudzums, kas nepieciešams organisma bioķīmiskajām norisēm, atrodoties miera stāvoklī bez kustībām, optimālajā temperatūrā.

Ar gadiem pamatmaiņa pazeminās, 80 gadu vecumā tā ir apmēram par vienu trešdaļu zemāka nekā jaunībā. Sievietēm pamatmaiņa ir apmēram par 8 % zemāka nekā vīriešiem, tropos apmēram par 20% zemāka nekā mērenajā klimatā.

Nav komentāru:

go4chance. Nodrošina Blogger.