Header Ads

Cilvēka organisma dzīvās šūnas īpašības un organisma iekšējā vide

Dzīvās šūnas īpašības
Galvenā dzīvās šūnas īpašība ir vielmaiņa. No šūnstarpu vielas šūnā patstāvīgi nonāk barības vielas un skābeklis, bet izdalās vielu sadalīšanās produkti.

Vielas kas nonākušas šūnā, piedalās biosintēzes procesos. Biosintēze ir olbaltumvielu, tauku, ogļhidrātu un to savienojumu veidošanās no vienkāršām vielām. Biosintēzē veidojas konkrētām organisma šūnām raksturīgas vielas. Piemēram, muskuļu šūnās sintezējas olbaltumvielas, kas nodrošina muskuļu saraušanos.

Vienlaikus ar biosintēzi notiek organisko vielu sadalīšanās, kuras rezultātā rodas vielas ar vienkāršāku uzbūvi. Lielai daļai sadalīšanās reakciju nepieciešams skābeklis. Vielu sadalīšanās rezultātā atbrīvojas enerģija, kas tiek izmantota šūnas dzīvības procesos. Tātad vielmaiņu veido biosintēzes un sadalīšanās procesi.

Šūnai raksturīga ir augšana un vairošanās. Cilvēka organismā šūnas vairojas, daloties uz pusēm. Izveidojušās meitšūnas aug un sasniedz mātšūnas lielumu. Šūnu dzīves ilgums ir dažāds: no vairākām stundām līdz desmitiem gadu.

Dzīvās šūnas spēj reaģēt uz vides fiziskajām un ķīmiskajām pārmaiņām. Šo šūnu īpašību sauc par uzbudināmību. Kairinātāja iedarbības rezultātā šūna no miera stāvokļa pāriet darbības jeb uzbudinājuma stāvoklī. Uzbudinātā šūnā mainās biosintēzes un vielu sadalīšanās ātrums, kā arī skābekļa patēriņš un temperatūra. Tikai uzbudinājuma stāvoklī šūnas veic tām raksturīgās funkcijas. Piemēram, dziedzeru šūnas izstrādā un izdala sekrētu, muskuļu šūnas – saraujas, bet nervu šūnās rodas nervu impulsi, kas izplatās pa šūnas membrānu.
Organisma šķidrā iekšējā vide
Cilvēka organisma iekšējā vide
Vairākums organisma šūnu nav tieši saistītas ar ārējo vidi. To dzīvības norises nodrošina iekšējā vide, ko veido audu šķidrums, asinis un limfa. Iekšējā vide apgādā šūnas ar vielām, kas nepieciešamas to dzīvības norisēm, un aizvada vielmaiņas galaproduktus. Iekšējai videi ir raksturīgs sastāva un fizikāli ķīmisko īpašību relatīvs pastāvīgums. Tas ir obligāts nosacījums šūnu normālai darbībai.

Dzīvo šūnu galvenās īpašības ir vielmaiņa, organisko vielu biosintēze un sadalīšanās, uzbudināmība, augšana un vairošanās. Šūnu dzīvības norises nodrošina relatīvs organisma iekšējās vides pastāvīgums.

Nav komentāru:

go4chance. Nodrošina Blogger.