Header Ads

Lielogu dzērvenes jeb dižbrūklenes


Apaļš, kraukšķīgs, skābs. Bet var būt salds? Un tās ir - lielogu dzērvenes jeb dižbrūklenes. Ir ļaudis, kuri to sauc arī par sarkano zeltu, un ne jau lielības pēc - Latvijā ir milzīgs pieprasījums pēc lielogu dzērvenēm. Raidījuma Kā labāk dzīvot komanda devusies uz Laugas purvu, kur par lielogu dzērveņu audzēšanu un rudenī ievāktās ražas gardu pagatavošanu stāsta pētnieciskās zemnieku saimniecības Gundegas saimnieks, tehnisko zinātņu doktors Andris Ansis Špats, Dzērveņu audzētāju apvienības pārstāvis Aivars Priedītis, ogu apstrādes ražošanas vadītāja Lauma Špata, Latvijas Augļkopju asociācija valdes priekšsēdētāja Māra Rudzāte.

No lielajām dzērvenēm var pagatavot sukādes. Salasītās dzērvenes vajag pārgriezt uz pusēm un ielikt saldētavā. Sasaldētās ogas ņem ārā no ledusskapja un sacukuro, minimums ap 400 g cukura uz kilogramu ogu. Ogām ļauj istabas temperatūrā atlaisties un sacukuroties (cukuram jābūt izkusušam). Nolej radušos sīrupu un žāvē pēc iespējām. Var cepeškrāsni, var ogu žāvētājos, var arī uz sieta virs plīts.

Nav komentāru:

go4chance. Nodrošina Blogger.