Header Ads

Pašmasāža: iedarbības efekts


Viena no labākajām metodēm organisma funkciju atjaunošanai un stabilizēšanai ir pašmasāža pēc t. s. klasiskajiem noteikumiem. Klasiskajā masāžā daļēji tiek izmantoti Austrumu (Ķīnas, Ceilonas, arī arābu) masāžas elementi. Taču klasiskā masāža dod labāku un plašāku ārstniecisko efektu nekā ķīniešu masāža, kas prasa daudz lielāku precizitāti. Nemākulīga akupresūra dod tikai psiholoģisku efektu.

Pašmasāža ietekmē visas galvenās organisma sistēmas: tonizē un nomierina centrālo nervu sistēmu, uzlabo asinsriti, atjauno locītavu kustīgumu, attīra ādu un atjauno tās elastīgumu, aktivizē organisma vielmaiņas procesus. Tā ieteicama organisma funkciju atjaunošanai, asinsspiediena regulēšanai, noguruma mazināšanai. Tā sevišķi ieteicama tiem, kam saspringta nervu sistēma, profesionāli nodarbinātas tikai atsevišķas muskuļu grupas.

Masāžas kustības jāizdara mazās asinsrites un limfas rites virzienā, t. i., ekstremitātēs no perifērijas uz augšu (centru), ķermeņa, kakla, galvas limfas dziedzeru sakopojumu virzienā. Uz kājām lielākie limfas dziedzeru sakopojumi ir paceles bedrītē un cirkšņa rajonā. Uz rokām – elkoņa locītavas iekšējā ielokā un padusēs. Masējot ķermeni, kustību virziens vērsts uz cirkšņa un paduses limfmezglu grupām. Uz kakla tas vērsts atslēgas kaula virzienā un vēl biežāk – uz zemžokļa limfas dziedzeriem. Sejai un galvai – no sejas vidusdaļas uz aizauss limfmezglu dziedzeriem un pakauša limfmezglu grupu.

Svarīga ir masāžas paņēmienu intensitāte. Pārāk spēcīga masāža var nomākt nervu sistēmu, izraisīt nogurumu. Vidējas intensitātes masāža tonizē nervu sistēmu, viegla masāža nomierina nervu sistēmu un tonizē ādu. Mainot masāžas intensitāti un paņēmienus, var iegūt daudzveidīgu ārstniecisko efektu.

Veicot pašmasāžu ir jāievēro daži noteikumi.
To nedrīkst izdarīt,
ja ir paaugstināta temperatūra,
ja ir palielināti, sāpīgi vai iekaisuši limfas dziedzeri,
ja ir ādas ievainojumi vai sastrutojumi,
ja ir hronisku iekaisumu saasinājums ar sāpēm locītavās vai iekšējos orgānos,
ja ir ievērojami paaugstinājies asinsspiediens vai ir asiņošana,
ja ir akūts vēnu iekaisums ar ekstremitātes pietūkumu, apsārtumu.

Masāžu drīkst izdarīt uz tīra ķermeņa ar ļoti tīrām, siltām un sausām rokām, kurām ir kopti nagi. Masāžu vēlams veikt pēc ūdens procedūrām – aprīvēšanās, aplaistīšanās, vannas, dušas, pirts, kuras atkarībā no organisma norūdīšanās pakāpes var būt siltas, vēsas un pat aukstas.

Muskulatūrai pirms masāžas jābūt maksimāli atbrīvotai un sasildītai. Vēsās telpās nemasējamajai ķermeņa daļai jābūt apklātai vai ietērptai siltā kokvilnas, vilnas apģērbā. Atsevišķos gadījumos var masēt caur tīru kokvilnas vai vilnas drānu.

Masāžu izdara bez palīglīdzekļiem – ziedēm, pūderiem. Ja āda stipri svīst, var izmantot talku, tomēr ilgstoša tā lietošana nav vēlama. Ārstnieciskās ziedes (bišu, čūsku indes u. c.) būtu lietojamas hroniskos locītavu un nervu iekaisumu gadījumos, taču nepieciešama konsultācija ar ārstu.

Nav komentāru:

go4chance. Nodrošina Blogger.