Header Ads

Olbaltumvielas


Olbaltumvielas ir dzīvības pamats, būtiska dzīvo audu sastāvdaļa. Organismā tās pastāvīgi noārdās un tiek atjaunotas, tāpēc jāuzņem ar uzturu katru dienu. Visi audi neatjaunojas vienlīdz intensīvi. Strauji noārdās un atjaunojas zarnu, nieru u. c. iekšējo orgānu olbaltumvielas, ilgi funkcionē hemoglobīns, ādas, muskuļu u. c. audu olbaltumvielas. Piemēram, aknām olbaltumvielu pussabrukšanas periods ir 7 dienas, bet balstaudiem – 158 dienas.

Grams olbaltumvielu noārdīdamies dod 4.1 kcal (17 kJ). Minimālais olbaltumvielu daudzums ir 0.5 g uz 1 kg ķermeņa masas dienā, pilnīgi organisma funkcijas nodrošina 1 g olbaltuma uz 1 kg ķermeņa masas (parasti tik daudz iesaka sportistiem). Ir arī uzskats (J. Kremptons, 1963), ka cilvēkam un zīdītājiem dzīvniekiem nepieciešams dienā 19 g olbaltumvielu uz 1000 kcal neatkarīgi no veicamā darba. Vajadzība pēc olbaltumvielām palielinās, palielinoties enerģijas patēriņam. Olbaltumvielas būtiski ietekmē organisma pamatmaiņu (minimālais enerģijas patēriņš, kas nepieciešams dzīvības procesu norisei, nerēķinot fiziskā darbā izlietoto un aukstumā zaudēto enerģiju).

Pamatmaiņa ir atkarīga no visiem produktiem, faktiski no to šķeļproduktiem – cukuriem, taukskābēm, aminoskābēm. Olbaltumvielas (resp., to šķeļprodukti) paaugstina pamatmaiņu apmēram par 50%. Tā ir uzturvielu specifiski dinamiskā darbība.
Uzturviela 
Pamatmaiņas paaugstinājums
virs normas, % 
Paaugstinājuma ilgums, 
stundas 
Olbaltumvielas
30–50–70
 10–12
Tauki
4–10–15 
3–4 
Ogļhidrāti
4–30 
2–5 
Tāpēc pirms pamatmaiņas noteikšanas (slimnīcā vai poliklīnikā) 2–3 dienas nedrīkst ēst produktus, kas satur olbaltumvielas. Praktiski vērojams, ka, uzņemot daudz dzīvnieku olbaltumvielu, paaugstinās cilvēka garīgā un fiziskā aktivitāte, pieaug spēja pretoties infekcijas slimībām. Un otrādi – ja uzturā trūkst augstvērtīgām olbaltumvielām bagātīgu produktu, rodas miegainība (izplatītā gulēšana vilcienos pēckara laikā), pasivitāte, palielinās varbūtība saslimt ar dažādām infekcijas slimībām. Ir zināms, ka, ēdot daudz olbaltumvielu produktu, var uz laiku zināmā mērā kompensēt nepietiekami ilgu atpūtu, nepietiekamu miegu.

Olbaltumvielu avoti mūsu uzturā ir gaļa, biezpiens, piens, siers, olas, zivis. Visos šajos produktos ir arī diezgan daudz tauku. Faktiski beztauku olbaltumprodukti ir vājpiena biezpiens un mencas. Liesa liellopu gaļa satur 10–20% tauku, liesa teļa gaļa – 5% tauku. Dārgie sieri satur vairāk tauku, lētie mazāk. Olbaltumvielas ir arī graudaugos (miltos 7–14%), bet tās ir mazvērtīgas. Uzskata, ka vismaz divas trešdaļas olbaltumvielu dienā ir jāuzņem ar dzīvnieku produktiem – gaļu, sieru, biezpienu, pienu, olām, zivīm.

Olbaltumvielu rezerve organismā ir maza – tikai apmēram 5% no ķermeņa olbaltumvielu kopējā daudzuma. Tās ir tā dēvētās labās olbaltumvielas aknās, aizkuņģa dziedzerī un zarnās.

Nav komentāru:

go4chance. Nodrošina Blogger.