Header Ads

Ogļhidrāti


Ogļhidrāti ir galvenie tiešās enerģijas devēji. To nepieciešamais daudzums ir atkarīgs no enerģijas patēriņa. Organismā ogļhidrāti uzkrājas nelielos daudzumos glikogēna veidā – aknās ap 150 g, skeleta muskuļos ap 200 g. Kopējā ogļhidrātu rezerve ir ap 350 g. Ogļhidrāti ietilpst arī dažādās šūnu sastāvdaļās un piedalās šūnu vielmaiņā.

Izšķir vienkāršos un saliktos ogļhidrātus. Saliktie ogļhidrāti, galvenokārt cietes veidā, ir maizē, visos miltu izstrādājumos, kartupeļos. Vienkāršie ogļhidrāti ir cukuri – gan tīrā veidā, gan arī konfektēs, šokolādē, cepumos, kā arī augļos un ogās esošie disaharīdi (piemēram, fruktoze).

Cukuri (vienkāršie ogļhidrāti) ļoti ātri uzsūcas glikozes veidā asinīs. Lai ogļhidrāti izmantotos tālāk, ir nepieciešams hormons insulīns, ko izdala aizkuņģa dziedzeris. Ja asinīs strauji pieaug glikozes daudzums, tad īsā laikā no aizkuņģa dziedzera lielā daudzumā tiek izdalīts insulīns. Spēcīgā glikozes kairinājuma dēļ aizkuņģa dziedzerim tiek radīta liela slodze. Insulīns asiņu glikozi pārveido tādā formā, ka tā var pārvietoties uz audiem un aknām. Glikozes līmenis asinīs strauji krītas, un ir brīdis, kad glikozes līmenis ir normalizējies, bet insulīna līmenis vēl pēc inerces ir augsts. Tas rada bada sajūtu. No šī viedokļa daudz un bieži lietot uzturā cukuru ir kaitīgi – tiek pārlieku noslogots aizkuņģa dziedzeris un rodas pastiprināta ēstgriba. Augstais glikozes līmenis asinīs stimulē tauku sintēzi no glikozes.

Ēdot ar saliktajiem ogļhidrātiem bagātus produktus (maizi, biezputras, makaronus, kartupeļus), tajos esošā ciete kuņģa un zarnu traktā sadalās lēnāk, lēnāk tiek uzsūkta, izpaliek aizkuņģa dziedzera pārmērīgais kairinājums, un insulīna līmenis asinīs visu laiku atbilst pakāpeniski  pieaugošajam un pakāpeniski dilstošajam glikozes līmenim.

Ikviens cilvēks var pilnīgi atteikties no cukura. Pašreiz nav zināma neviena īpašība, kas cukuru darītu neaizstājamu. Ātrās uzsūkšanās dēļ cukuru varētu lietot maratonskrējēji vai citi sportisti, kam jāpārvar ilgstoša slodze un kam sacensību laikā jāpapildina organisma enerģijas resursi.

Ogļhidrātu rezerves organismā ir mazas. Ja ar uzturu tiek uzņemts pārāk daudz ogļhidrātu, ja neseko muskuļu darbs un ja rezerve aknās un muskuļos ir pilna, no ogļhidrātiem ātri un viegli tiek sintezēti tauki, kas uzkrājas tauku depo (galvenokārt zem ādas). Tauku veidā enerģija cilvēka organismā var uzkrāties milzīgos daudzumos.

Oksidēdamies 1 g ogļhidrātu (gan salikto, gan vienkāršo) dod 4.1 kcal (17 kJ).

Nav komentāru:

go4chance. Nodrošina Blogger.