Header Ads

Humorālā regulācija

Ķīmiskās vielas spēj regulēt visdažādākos procesus, kas noris šūnās, audos, orgānos un organismā kopumā. Daudzas ķīmiskās vielas jau ļoti niecīgās koncentrācijās izraisa fizioloģiskas pārmaiņas. Šīs vielas sauc par bioloģiski aktīvām vielām. Tās izstrādā daudzas organisma šūnas.

Daļa bioloģiski aktīvo vielu ļoti ātri noārdās audu šķidrumā, tāpēc tās iedarbojas tikai uz blakus esošām šūnām. Citu bioloģiski aktīvo vielu iedarbība ir ilgstošāka.

Organismā ir speciāli orgāni – dziedzeri, kas izstrādā bioloģiski aktīvas vielas. Izšķir divu veidu dziedzerus.
Ārējās sekrēcijas dziedzeriem ir izvadkanāli, pa kuriem dziedzeros izstrādātās vielas izdalās organisma dobumos, orgānos vai uz ādas virsmas. Ārējās sekrēcijas dziedzeri ir asaru dziedzeri, sviedru, siekalu, kuņģa un citi dziedzeri.
Ārējās sekrēcijas dziedzeri

Iekšējās sekrēcijas dziedzeriem nav speciālu izvadkanālu, tie izvada vielas tieši asinīs. Pie iekšējās sekrēcijas dziedzeriem pieder hipofīze, vairogdziedzeris, aizkrūtes dziedzeris, virsdziedzeris u. c.
Iekšējās sekrēcijas dziedzeri

Iekšējās sekrēcijas dziedzeru bioloģiski aktīvās vielas sauc par hormoniem. Asinis iznēsā hormonus pa visu organismu, tāpēc tie ietekmē daudzu orgānu sistēmu funkcijas, kā arī visa organisma dzīvības norises. Hormoni regulē vielmaiņas procesus, augšanu un attīstību.

Daži hormoni iedarbojas galvenokārt uz kādas noteiktas sistēmas orgāniem. Šādus orgānus sauc par tiecamorgāniem (mērķorgāniem). Tiecamorgānos šūnu membrānām ir palielināta jūtība pret konkrētiem hormoniem. Piemēram, dzimumhormoni stimulē dzimumorganu augšanu un attīstību. Turpretim citi hormoni, piemēram, virsdziedzeru izdalītais adrenalīns, vienlaikus ietekmē daudzu orgānu funkcijas. Adrenalīna daudzuma palielināšanās asinīs pastiprina sirdsdarbību, sašaurina asinsvadus, paaugstina ķermeņa temperatūru un palielina glikozes daudzumu asinīs.

Visu iekšējās sekrēcijas dziedzeru darbība ir stingri saskaņota. Viena dziedzera hormona izdales palielināšanās vai pamazināšanās stimulē vai nomāc cita dziedzera funkciju.

Daļai dziedzeru vienlaikus ir ārējās un iekšējās sekrēcijas funkcijas. Tāds dziedzeris ir, piemēram, aizkuņģa dziedzeris. 

Tātad bioloģiski aktīvas vielas regulē organisma funkcijas, tās ierosinot (pastiprinot) vai nomācot (kavējot). Bioloģiski aktīvās vielas regulē šūnu, audu, orgānu un orgānu sistēmu darbību.

Organisms kā vienots vesels

Nav komentāru:

go4chance. Nodrošina Blogger.