Header Ads

Nevairosim ēšanas prieku


Būtiska nozīme adipozitātes izcelsmē ir ēšanas baudai, ēšanas priekam. Cilvēkam pieejamās baudas lielos vilcienos iedalāmas šādi: nutritīvās, resp., ēšanas baudas, seksuālās baudas, intelektuālās baudas, narkotiskās baudas. Pirmās trīs ir tīri fizioloģiskas baudas. Pie seksuālām baudām pētnieki pieskaita arī dziedāšanu, dejošanu, sportu. Intelektuālu baudu sniedz māksla, radošs darbs u. tml., taču šī veida baudas pilnībā spēj izjust tikai augstākais 15% cilvēku. Pārējiem 85% paliek ēšanas, seksuālās un diemžēl arī narkotiskās baudas. Narkotiskās baudas alkohola veidā ir pašreiz ļoti izplatītas.

Ar gadiem baudu iespējams samazināt – mazinās seksuālās baudas un, ja cilvēks ir apzinīgs un disciplinēts, atkrīt postošās narkotiskās baudas, un tad minētajiem 85% cilvēku atliek galvenokārt ēšanas bauda kā praktiski vienīgā.

Līdzās visiem vielmaiņas, ieraduma un citiem faktoriem ēšanas baudai ir būtiska nozīme liekās masas radīšanā vecākiem cilvēkiem. Protams, ir jāveicina intelektuālās baudas un jāapkaro narkotiskās. Bet, ievērojot adipozitātes izplatību, nevajadzētu pārāk aizrauties ar ēšanas baudu reklamēšanu. Nezin vai pašreiz ir saprātīgi mūsu republikā 40% adipozo vīriešu un 60% adipozo sieviešu ieteikt skaisti klātus galdus un apetītes ierosināšanai uzlabot ēdienus ar dažādām garšvielām.

Adipoziem cilvēkiem tiešām nevajadzētu vingrināties kulinārijas mākslā, bet apzināti censties nepievērst tai uzmanību.

Klājot galdu, šādiem cilvēkiem vajadzētu ievērot tikai higiēniskās prasības, bet necensties izdaiļot un darīt pievilcīgu savu ēdamgaldu. Adipoziem cilvēkiem jāseko vienīgi olbaltumvielu un kaloriju saturam ēdienā, kā arī jārūpējas, lai ēdienā netrūktu šķiedrvielām bagātu produktu (dārzeņu).

Jācer, ka uz pelēcīgi klāta galda, ēdot vienmuļu ēdienu bez garšvielām, adipozie cilvēki neturpinās pārēsties, bet apēdīs tikai tik, cik organismam vajadzīgs. Ja arī tas tā nenotiks, tad viņi vismaz varēs sevi mierināt ar apziņu, ka nav mākslīgi veicinājuši savu ēstgribu ar skaisti klātu galdu un daudzveidīgām garšvielām.

Nav komentāru:

go4chance. Nodrošina Blogger.