Header Ads

Aptaukošanās radītās slimības


Resnus cilvēkus apdraud daudzas slimības, kas vairumam adipozo cilvēku jūtami saīsina mūža ilgumu. Protams, jebkuram likumam ir izņēmumi. Ar atsevišķajiem gadījumiem, kur kāds adipozs cilvēks ir nodzīvojis vairāk par 80 gadiem, resnie cilvēki cenšas sevi psihiski uzmundrināt, pašapmānā sev iestāstot, ka aptaukošanās tik bīstama nemaz nav.

Taču cilvēku gaidāmais mūža ilgums ( % ) atkarībā no ķermeņa masas ir šāds:
normāla masa – 100
15% liekas masas – 80
30% liekas masas – 50

Cilvēkam ar normāli masu mūža ilgums būs 100%, t. i., viss ģenētiski "nolemtais" gadu skaits, bet cilvēks ar 30% liekās masas nodzīvos tikai pusi no ģenētiski nosacītā mūža ilguma. Piemēram, 180 cm garai sievietei optimālā ķermeņa masa ir ap 75 kg. Ja viņas masa ir 100 kg, t. i., + 25 kg (+ 33%), tad gaidāms, ka viņas mūžs būs divreiz īsāks, nekā tas bioloģiski būtu iespējams.

Vairāk par 30% liekas masas Latvijā pašreiz ir vismaz katrai piektajai sievietei un katram desmitajam vīrietim.

Mūža ilgumu adipoziem cilvēkiem saīsina vairākas slimības, ko veicina vai tieši rada aptaukošanās:
cukurslimība,
podagra (ģikts),
sirds infarkts,
smadzeņu insults,
hipertonija,
tauku pavairošanās asinīs (kam seko ateroskleroze),
žultsakmeņu slimība,
gūžas un ceļu locītavu slimības (artrozes),
mugurkaula slimības (diskopātijas),
brukas,
vēnu paplašinājumi (kam seko vēnu iekaisumi),
ādas roze,
menstruāciju traucējumi (kam seko sterilitāte),
pēcoperāciju sarežģījumi,
plaušu emfizēma.

Arī satiksmes, darba un sadzīves nelaimes gadījumos ātrāk un biežāk bojā iet resni cilvēki. ASV statistiķi ir aprēķinājuši, ka, padarot visus Amerikas resnos cilvēkus tievus, amerikāņa vidējais mūža ilgums palielinātos par 4 gadiem. Turpretim, ja izārstētu visus vēža slimniekus, vidējais mūža ilgums palielinātos par 2 gadiem. Mūsu sadzīvē vēža pieminēšana tūlīt rada briesmu un baiļu sajūtu, bet aptaukošanās parasti tiek uzskatīta par kosmētisku defektu vai pat uzjautrināšanās objektu.

Pašreiz visās attīstītajās zemēs aptaukošanās ir masveidīga, tā ir "labklājības slimība". Šveicē, piemēram, vīriešiem laika posmā no 20 līdz 40 gadiem masa vidēji pieaug par 12 kg. Un tā nebūt nav normāla parādība.

Nav komentāru:

go4chance. Nodrošina Blogger.