Header Ads

Ārstniecības augi mājas aptieciņā


Mājas aptieciņa nepieciešama katrā ģimenē, lai slimniekam varētu sniegt pirmo palīdzību. To iekārto atsevišķā zāļu skapītī, kuram nedrīkst piekļūt bērni. Zāļu klāsts aptieciņā var būt dažāds – atkarībā no ģimenes sastāva u. c. faktoriem, taču zināma vieta tajā jāierāda arī ārstniecības augu drogām.

Vispirms – daži ārstniecības augu drogu glabāšanas noteikumi:
aptieciņā drīkst atrasties tikai neindīgu augu drogas,
 tās jāuzglabā noslēgtos stikla, koka, papes vai metāla traukos, polietilēna tara nav ieteicama,
 drogas jāglabā tumšā vietā, sargājot tās no saules stariem, 
 krājumiem nav jābūt lieliem, parasti viena gada patēriņam, lai gan dažas drogas var uzglabāt ilgu laiku,
 jāievēro katra drogu veida uzglabāšanas ilgums, kas atkarīgs no bioloģiski aktīvo vielu satura un noturības,
 drogas ieteicams uzglabāt nesasmalcinātā veidā, jo tad tajās labāk saglabājas ārstnieciskās vielas; sasmalcināšanu parasti veic pirms drogu lietošanas; aptiekā iegādātās drogas ir gatavas lietošanai,
 uz drogu traukiem noteikti jābūt uzrakstītam nosaukumam un atzīmei par ievākšanas datumu

Mājas aptieciņā vajadzētu būt kumelīšu, kliņģerīšu, liepu un melnā plūškoka ziediem, salvijas, piparmētru, milteņu un māllēpju lapām, ozola mizai, ķimeņu, aveņu un melleņu augļiem, pelašķu un sunīšu lakstiem, timiāna vai mārsila lakstiem, asinszāļu lakstiem, linu un sinepju sēklām, dažādām vitamīndrogām. Atkarībā no vajadzības drogu sortiments var būt plašāks. Izvēli nosaka arī mūsu zināšanas par ārstniecības augiem, to sagatavošanu un lietošanu. Taču katrā gadījumā pirms ārstniecības augu drogu lietošanas vajag konsultēties ar ārstu.

Daudzas no drogām var iegādāties aptiekās, citas – ievākt pašiem.

Saaukstēšanās un augšējo elpošanas ceļu iekaisuma gadījumos var lietot māllēpju lapas un ziedus, šaurlapu ceļtekas lakstus, gaiļbiksīšu sakneņus ar saknēm, timiāna un mārsila lakstus.

Akūta bronhīta gadījumos noderīgas māllēpju lapas un ziedi kuri it sevišķi ieteicami vājiem, veciem cilvēkiem, kam ir hronisks bronhu katars. Labu efektu dod arī šaurlapu ceļtekas laksti.

Ja vajadzīgs pastiprināt atkrēpošanu, ieteicamas gaiļbiksīšu saknes, kuras var lietot kopā ar šaurlapu ceļtekas lakstiem. Timiāna un mārsila lakstus lieto spastisku bronhītu gadījumos. Šīs drogas dažādās kombinācijās var izmantot klepus tēju pagatavošanai – ņem ēdamkaroti drogu uz glāzi verdoša ūdens. Visas tējas dzer karstas, saldināšanai var izmantot tējkaroti medus uz glāzi tējas. Dzer pa glāzei vai pusglāzei trīs reizes dienā. Visas minētās drogas drīkst uzglabāt divus gadus.

Linsēklas lieto ārīgi – kompresēm furunkulu, ādas iekaisumu, angīnas gadījumos, iekšķīgi – saindēšanās, kuņģa un zarnu iekaisuma ārstēšanai, zarnu peristaltikas stimulēšanai.

Vitamīntējām noderēs mežrozīšu, upeņu, pīlādžu augļi, nātru lapas, meža zemeņu augļi un lapas.

Īpaši gribētos atgādināt par krūkļu mizu lietošanu – tās pirms lietošanas jāuzglabā vismaz gadu, jo svaiga miza satur indīgas vielas!

Visbeidzot – ārstniecības augus ievācot, būsim saudzīgi pret dabu!

Nav komentāru:

go4chance. Nodrošina Blogger.