Header Ads

Sausās acs sindroms

Sausās acs sindroms ir pasaulē biežākais redzes diskomforta un apsārtušu, kairinātu acu iemesls. Par šo kaiti sūdzās ¼ acu ārsta pacientu. Ļoti bieži Sausās acs sindroms tiek nepareizi diagnosticēts un ārstēts kā infekciozs vai alerģisks acu iekaisums. Sausās acs sindroma ārstēšanu parasti sāk ar "mākslīgo asaru” acu pilieniem.

Pirmo reizi asaru svarīgo nozīmi aprakstīja Hipokrāts jau 450.g. pirms mūsu ēras. Dienas laikā aiz plakstiņiem esošie asaru dziedzeri izdala aptuveni 400 pilienus asaru. Asaras satur dažādas barības vielas, vitamīnus, mikroelementus, skābekli, antivielas, fermentus. Plakstiņu mirkšķināšanas dēļ acs priekšējā virsma tiek vienmērīgi pārklāta ar asarām, veidojot asaru plēvīti. Šī plēvīte ir tikai 0,01mm bieza, bet tai ir vairākas svarīgas funkcijas: acs mitrināšana, aizsargāšana, radzenes barošana, staru lauzšana. Asaru plēvīte ir aizsargbarjera starp apkārtējo vidi un vissarežģītāko cilvēka maņu orgānu – acīm. Pēc katras mirkšķināšanas asaru plēvīte tiek atjaunota un liekās asaras cauri iekšējā acs kaktiņā esošajiem asaru punktiņiem nokļūst deguna dobumā.

Kas ir Sausā acs?
Acu slimībās ar terminu Sausā acs apraksta stāvokli, kad ir nepietiekoša acs mitrināšana ar asarām. Parasti tas notiek asaru daudzuma, nepilnvērtīga sastāva vai nepietiekošas mirkšķināšanas dēļ. Nepietiekoša acs mitrināšana izraisa acukairinājumu un redzes diskomfortu.

Kādi ir Sausās acs simptomi?
  • acis bieži iekaist un ir apsārtušas,
  • graušana, svešķermeņa (smilšu) sajūta acīs,
  • asarošana, kas pastiprinās vējainā, aukstā laikā,
  • acis ātri nogurst sāk sāpēt (grūti lasīt, skatīties TV, vadīt auto),
  • pārejošas redzes asuma izmaiņas (miglošanās).
Simptomi parasti ir viegli vai vidēji smagi. Izteiktāki tie ir dienas beigās vai tūlīt pēc pamošanās. Slimība norit hroniski ar paasinājumiem un relatīva miera periodiem.


Kas biežāk slimo ar Sauso aci?

Cilvēki pēc 40 gadu vecuma
Pēc šī vecuma, sakarā ar sklerotiskām izmaiņām, sāk mazināties asaru daudzums un mainās to sastāvs. 60 gadu vecumā ar Sauso aci slimo 75% cilvēku.

Sievietes
Vairumam sieviešu, sakarā ar hormonālām izmaiņām bērna zīdīšanas, menstruāciju un post menopauzē vērojamas sausās acs sindroma pazīmes. Vairāk nekā pusei sieviešu pēc 45 gadu vecuma ir Sausai acij raksturīgie simptomi.

Cilvēki, kuru profesija saistīta ar lielu redzes slodzi
Jebkurš darbs ar paaugstinātu redzes piepūli un koncentrēšanos izraisa retāku mirkšķināšanu un nepietiekošu acs mitrināšanu. Normāli cilvēks mirkšķina acis līdz 22 reizēm minūtē, bet piemēram, strādājot pie datora, apmēram trīs reizes retāk. Rezultātā acis netiek pienācīgi samitrinātas, rodas kairinājums. Acs priekšējā daļa ir ļoti labi inervēta, tāpēc kā atbilde uz šādu kairinājumu seko jau iepriekš minētie sausās acs simptomi. Līdzīgu stāvokli katrs var izraisīt pats mēģinot kādu brīdi aizturēt acu mirkšķināšanu. Paradoksāli, bet jauniem cilvēkiem tipisks sausās acs simptoms ir asarošana. Tas izskaidrojams kā reflektora atbildes reakcija uz kairinājumu, bet šajā gadījumā izdalītās asaras nav pilnvērtīgas, jo izdalās no citiem asaru dziedzeriem.

Sintētiskie jeb ķīmiskie medikamenti
Sausās acs simptomus var izraisīt daudzi plaši lietojami medikamenti, kā pemēram: visi biežāk lietojamie pretiesnu pilieni, pretklepus līdzekļi, sirds līdzekļi, pretsāpju līdzekļi, nomierinošie līdzekļi, hormoni, antihistamīni, kontraceptīvie līdzekļi, diurētiķi u.c.

Citas saslimšanas
Biežāk slimo cilvēki ar endokrinoloģiskām, kardioloģiskām, autoimūnām, onkoloģiskām, hematoloģiskām, psihiskām, kā arī infekcijas un citām saslimšanām.

Nav komentāru:

go4chance. Nodrošina Blogger.